Logo 112Drenthe

De rol van steenwolisolatie in passieve brandbeveiliging
Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) ma 01 augustus 2022, 16:34

De rol van steenwolisolatie in passieve brandbeveiliging

Door de natuurlijke samenstelling van basaltgesteente en gerecyclede slakken, vertoont steenwol een aantal unieke en waardevolle eigenschappen, waaronder het vermogen om vuur, water en schimmels te weerstaan. Met codewijzigingen, toegenomen productkennis en veranderingen in bouwpraktijken, krijgt de behoefte aan verbeterde brandwerendheid in alle gebouwen meer aandacht om de gebouwde omgeving te verbeteren en degenen die gebouwen over de hele wereld gebruiken en bezetten te beschermen. Isolatie met steenwolplaten, met zijn unieke en gunstige eigenschappen, gaat naar de voorgrond als het gaat om isolatie om passieve brandbeveiliging te bereiken.

De voordelen van steenwolisolatie zijn ideaal voor toepassingen met sandwichpanelen (SWP), aangezien steenwol onbrandbaar en anorganisch is en niet bijdraagt ​​aan schadelijke rook of giftige gassen in geval van brand. Bovendien biedt steenwol superieure thermische prestaties, terwijl het de extra voordelen biedt van ecologische duurzaamheid, vochtbestendigheid en uitstekende geluidsabsorptie, net als het geval is bij XPS platen. Steenwol wordt traditioneel gebruikt in commerciële en industriële gebouwen voor binnenmuren, vliesgevels, spouwmuren en laag hellende daken. Het gebruik ervan in brandwerende SWP’s van één, twee en drie uur en andere OEM-toepassingen, zoals branddeuren en scheidingswanden, wordt echter verder onderzocht vanwege de toenemende vraag naar verbeterde brandwerendheid in gebouwen, strengere bouwvoorschriften en de stijgende trend naar ecologisch duurzame bouwproducten. Het kan temperaturen tot 1.177°C doorstaan, waardoor steenwol onbrandbaar is en het geen rook of vlamverspreiding bevordert bij blootstelling aan vuur.

SWP’s vervaardigd met brandbare isolatiematerialen resulteren in een reeks uitdagingen. Het belangrijkste is dat als de brandbare kernmaterialen ontbranden, de metalen platen op het oppervlak deze isolatie gewoonlijk afschermen van een actief brandpreventiesysteem zoals sprinklers of andere blussystemen. Hierdoor kan een brand in het paneel zich snel verspreiden. Bovendien kunnen veel brandbare isolatiematerialen bij brand giftige gassen en fijnstof in de lucht afgeven. Dit kan gevolgen hebben voor vluchtende inzittenden, brandweerlieden en de algehele omgeving.

Materialen doen ertoe. Onbrandbare materialen in passieve brandbeveiliging zorgen voor een extra mate van betrouwbaarheid. Isolatie van steenwol kan aanzienlijk bijdragen aan het comfort en de veiligheid van de bewoners, terwijl het de eigenaren efficiëntie en besparingen oplevert gedurende de hele levensduur van een gebouw. Steenwol is zeer effectief in brandwerende toepassingen, waardoor compartimentering wordt bereikt. Vanwege het hoge smeltpunt biedt het potentieel meer vluchttijd voor inzittenden in geval van brand. Bovendien is het feit dat steenwolisolatiemateriaal niet bijdraagt ​​aan giftige rook of dampen een serieuze pleidooi voor integratie in passieve brandbeveiligingssystemen. De statistieken rond brandgerelateerde sterfgevallen zijn heel duidelijk – rook, niet brandgerelateerde verwondingen, is de primaire oorzaak van de meeste brandgerelateerde sterfgevallen.

Volgens de Amerikaanse National Fire Protection Association schakelt rook mensen vaak zo snel uit dat ze overweldigd worden en niet bij een anderszins toegankelijke uitgang kunnen komen. Als een brand in een gebouw groeit, verbruikt het vaak het grootste deel van de beschikbare zuurstof, terwijl zich giftige gassen ontwikkelen. Omdat steenwolisolatie als onbrandbaar gecertificeerd is, zal het geen giftige rook ontwikkelen of de vlamverspreiding bevorderen, zelfs niet wanneer het direct wordt blootgesteld aan vuur, zoals de meeste andere isolatiematerialen doen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Drenthe

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Drenthe
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.