Redactie zakelijk 0 reactie(s) do 31 maart 2022, 19:58

Dit is waarom de fiets in Nederland onmisbaar is

Nederland is hét fietsland in de wereld. Er is geen enkel land waar er zoveel gefietst wordt als in ons land. Wereldwijd staan we dan ook bekend om de gigantische fietsenstallingen in de grote steden, de jonge kinderen die al direct op de fiets stappen en de moeders die hun kinderen dagelijks met de fiets naar school brengen. Het lijkt voor ons zo vanzelfsprekend, maar dat is het echt niet. Ons land is hier uniek in. Net als de fantastische infrastructuur die voor de fietsers is aangelegd. 

Dat alles heeft echter wel zijn vruchten afgeworpen. Inmiddels zijn er meer fietsen dan mensen in Nederland. Het symbool van onze cultuur. Daar komen tegelijkertijd ook weer steeds meer verschillende fietsen bij. Van de traditionele fiets tot de elektrische fiets. Van de mamafiets tot de bakfiets. Voor ieder persoon is er wel een geschikte fiets te vinden. Maar hoe is de voorliefde voor fietsen in Nederland ontstaan. Waarom hoort de fiets in de Nederlandse cultuur? Wat maakt een fiets in ons land onmisbaar? 

Samenloop van omstandigheden 
Het is vooral een samenloop van omstandigheden geweest waarom we in Nederland meer zijn gaan fietsen dan in andere landen. Zo speelde de fiets een belangrijke rol in de emancipatie van de vrouw. Ineens kon de vrouw gaan en staan waar zij wilde. Ook werd er in Nederland al snel aan speciale fietspaden gedacht. Dit gebeurde toen er heel veel boze geluiden ontstonden vanuit de samenleving toen de eerste auto’s op de weg voor ongelukken zorgden. De fietsers werden in veiligheid gebracht en de infrastructuur werd aangelegd. 

Ook de Tweede Wereldoorlog heeft er stiekem aan bijgedragen dat Nederlanders meer zijn gaan fietsen en het in onze cultuur werd opgenomen. Sommige Nederlanders deden er alles aan om het de Duitsers zo moeilijk mogelijk te maken. Grappig genoeg wisten de Duitsers vaak niet zo goed wat ze met al die fietsende Nederlanders aan moesten. Als ze de wegen probeerden af te zetten voor auto’s, konden de Nederlanders hier gewoon doorheen fietsen. De fiets werd dan ook een symbool voor het verzet van de burgers. 

Ook de oliecrisis in 1973 zorgde er opnieuw voor dat weer vaker de fiets werd gepakt. Zelfs nu – anno 2022 – merken we dat veel mensen weer de fiets pakken om naar het werk te gaan. Zeker nu de benzineprijzen opnieuw torenhoog zijn. Ook de verkoop van elektrische fietsen neemt weer enorm toe. Een elektrische fiets aanbieding wordt direct met beide handen aangegrepen om maar te kunnen besparen op de autokosten. Zo zal het fietsen waarschijnlijk altijd in ons DNA verankerd zitten.  

Fietsen is goed voor de gezondheid 
De fiets is niet alleen een prettig vervoersmiddel, maar ook nog eens zeer goed voor de gezondheid. Dankzij de fiets geniet je in één klap van meer beweging en meer frisse buitenlucht. Op die manier verhoog je de weerstand, raak je sneller die overtollige kilo’s kwijt en werk je eenvoudig aan je conditie. Bovendien is fietsen voor iedereen geschikt. Van jong tot oud. Fietsen verleer je nooit. En in fietsland Nederland mag jouw eigen tweewieler dan ook zeker niet ontbrekend. 

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Drenthe

Volg ons

Volg ons