Logo 112Drenthe

Redactie lokaal 0 reactie(s) ma 04 september 2023, 16:46

Een dashcam in de auto, mag dat?

Laatst bijgewerkt: maandag 4 sep 2023 om 19:29 uur

NEDERLAND – Dashcams worden steeds vaker gebruikt. Je kunt er mooie routes mee filmen. Soms kunnen de beelden ook als bewijs worden gebruikt bij een ongeluk of schade.

Wat is een dashcam?

Het woord ‘dashcam’ is een samentrekking van dashboard en camera. Ofwel: de dashcam is een dashboardcamera. Hij wordt op de voorruit bevestigd (meestal met een zuignap) en kan vervolgens een rit vastleggen vanuit het perspectief van de bestuurder. Dashcams zijn ideaal voor het registreren van trips, maar ook om eventuele ongevallen vast te leggen.

Mag je in Nederland filmen met een dashcam?

Ja, dat mag op de openbare weg. Dit valt namelijk onder de vrije nieuwsgaring. Dat betekent dat op de openbare weg iedereen mag worden gefilmd. Maar let op: zodra je de beelden gaat publiceren op een site of via social media, kun je te maken krijgen met pivacywetgeving. Webcambeelden kunnen daarmee onderworpen zijn aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). En als het gaat om gebruik bij ongeval of schade: het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs.

Daarnaast geldt dat de dashcam zo moet worden aangebracht dat het zicht niet wordt belemmerd. De bestuurder mag niet worden afgeleid door het gebruik van de dashcam. In veel landen mag de camera tijdens het rijden niet bediend worden.

In deze landen kun je je dashcam beter niet gebruiken

Het gebruik van een dashcam in Duitsland wordt ten zeerste afgeraden. De Duitse rechter heeft een uitspraak gedaan over het gebruik van dashcams. Hieruit blijkt dat het gebruik van een dashcam/publiceren van de beelden is niet toegestaan vanwege privacyschending en dat een boete wordt opgelegd. Het gebruik van een dashcam in Luxemburg, Oostenrijk en Portugal is verboden.

Dashcams zijn te koop in onze 112 Winkel en worden geleverd via geselecteerde partners.

Heb jij al een dashcam in de auto?

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Drenthe

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Drenthe
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.