Redactie — lokaal0 reactie(s) — wo 22 december 2021, 19:53

Hoe betalen we online in Nederland?

De omstandigheden de afgelopen twee jaar hebben ook de Nederlandsers massaal naar het internet gestuurd voor aankopen en ontspanning. Het meeste van die activiteiten zijn niet gratis, en je kunt natuurlijk geen bankbiljetje over een ‘internet toonbank’ aan de verkoper overhandigen.

De financiële wereld heeft hier prima op ingespeeld en ons heel wat mogelijkheden aangeboden om je betalingen online te regelen.

De meest gebruikelijke betaalopties in Nederland
Je kunt in deze materie heel ver gaan uitweiden. Maar we houden het hier alleen bij die methoden, die je tijdens je dagelijkse internetactiviteiten zult tegenkomen. 

iDEAL, zoals steeds op nummer 1
Er is geen enkel online betaalmiddel dat in ons land zo populair is als iDEAL. Via de bankapp op je mobiele toestel doe je een onmiddellijke internetbetaling, op precies dezelfde manier als wanneer je een klassieke betaling zou uitvoeren. Met het verschil dat de betaling per direct uitgevoerd wordt. 

Voor nationale betalingen en websites die zich op de Nederlandse bevolking richten, is iDEAL dus een ideale betaaloptie. De nieuwe wetgeving voor het online gokken stelt het zelfs als voorwaarde dat wanneer je een account aanmaakt op een van die sites met de beste casinospellen, je verplicht bent via een iDEAL bankrekening je identiteit te bevestigen.

En wat als iDEAL niet beschikbaar is?
Als je aankopen of services bestelt bij buitenlandse sites, is het best mogelijk dat iDEAL niet tot de mogelijkheden hoort om je betaling af te ronden. Het is tenslotte een puur Nderlandse online betaalmethode, in het leven geroepen door het Nederlands bankwezen.

De kredietkaart
Het oudste alternatief voor online betalingen is de creditcard. Er zijn weinig commerciële sites waar je geen betalingen met Visa of Mastercard kunt uitvoeren. Het systeem is welbekend in ons land. 

Je doet gedurende een lopende maand je aankopen, en op het einde van die maand wordt de gebundelde afrekening aan je bankinstelling aangeboden. Het woord zelf zegt het al: de kaart verstrekt je een tijdelijk krediet.

Internet betaalbedrijven als veilige betaalmethode inzetten
In de online business werd er door knappe financiële koppen nog een alternatieve manier van betalen uitgewerkt. Dit zijn de zogenaamde ‘internet betaalbedrijven’. PayPal is hierbij de oudste en bekendste speler. Deze betaalmethode maakt gebruik van je e-mailadres om je betalingen te identificeren. Het grote voordeel hierbij is dat de handelaar geen informatie over je bankgegevens krijgt, en die dus ook niet kan misbruiken.

Trustly is de Zweedse tegenhanger van het wereldwijd verspreide PayPal. Ze zijn vooral actief in Europa en Australië. In Nederland is het gebruik van Trustly aan een opmars bezig.

Het gebruik van deze systemen is over het algemeen gratis. Alleen voor uitbetalingen kunnen kosten worden aangerekend. Bij PayPal is dat zo wanneer je het account voor commerciële doeleinden gebruikt. Bij Trustly worden er kosten berekend wanneer je geld van je Trustly account opnieuw naar je eigen bankrekening overschrijft.

De nieuwere en hippe e-wallets
Skrill en Neteller zijn bedrijven die je een soort van ‘internetportefeuille aanbieden’. Je kunt op deze accounts geld opladen via een ander betaalsysteem of je eigen bankrekening. Dit geld kun je dan gebruiken om je betalingen mee uit te voeren. Ook hier is er geen uitwisseling van je eigen bankgegevens met de handelaar.

De geschenkkaarten kunnen ook betaalkaarten zijn
Neosurf, Klarna en Paysafecard zijn de meest gebruikte geschenkkaarten die je in ons land aantreft. Het voordeel van dit online betaalsysteem is dat je helemaal anoniem kunt blijven voor de internetverkoper. 

Je koopt de kaart aan met cash geld in een van de honderden verkooppunten. Je hoeft hiervoor geen identiteitsbewijs te leveren. Daarna betaal je via de code die op de kaart staat het bedrag dat de giftcard vertegenwoordigd.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Drenthe

Volg ons

Volg ons