Logo 112Drenthe

Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) do 28 juli 2022, 0:25

Is inductiekoken veilig?

Inductiekookplaten gebruiken elektriciteit om energie op te wekken, net als elk ander apparaat in huis. Maar in tegenstelling tot de meeste andere huishoudelijke apparaten, hebben inductiekookplaten een vrij krachtig magnetisch veld. Dit is wat mensen op hun hoede maakt. Hier lees je hoe dit werkt en of koken met een inductiekookplaat nadat je de afdekplaat inductiekookplaat hebt verwijderd veilig is.

Inductiebranders die je kunt beschermen met een inductie beschermer Ikea zijn in wezen elektromagneten – dat wil zeggen, het zijn koperen spoelen die, wanneer er elektrische stroom doorheen wordt geleid, magnetisch worden. Wanneer je een ijzerhoudende (dwz magnetische) pan op de brander plaatst, wordt de pan een soort verlengstuk van de elektromagneet. Magnetisch staal heeft een zeer hoge warmteverliesfactor bij de frequentie van de stroom die er doorheen gaat – in het geval van inductie, ongeveer 24 kHz. Dit “warmteverlies” is hoe de pan heet wordt en de reden waarom alleen ferrometalen werken met inductiebranders. Dit verlies gebeurt ook heel, heel snel, daarom is koken op inductie zo snel en zo efficiënt. Omdat de pan zelf gemagnetiseerd wordt, gaat er een kleine hoeveelheid stroom (ook wel elektromagnetische frequentie, EMV, elektromagnetische straling of gewoon straling genoemd) van het kookgerei in je lichaam wanneer je de pan aanraakt. Dit is een van de redenen waarom sommige mensen op hun hoede zijn voor inductietechnologie, meer dan voor standaard elektrische fornuizen (die alleen de standaardstraling uitstralen van alle andere huishoudelijke apparaten).

In de jaren tachtig werd een studie gepubliceerd waarin een verband werd gevonden tussen hogere percentages kanker (met name leukemie bij kinderen) en de nabijheid van hoogspanningslijnen. EMV’s werden door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) geclassificeerd als een 2b-carcinogeen. Een 2b-classificatie betekent mogelijk kankerverwekkend voor de mens, maar er is nog geen sluitend bewijs gevonden. Sindsdien zijn er duizenden onderzoeken gedaan door wetenschappers over de hele wereld, zowel in de publieke als de private sector, om deze bevindingen te bevestigen. Tot op heden heeft niemand de bevindingen van de eerste studie kunnen onderbouwen en is er geen definitief causaal verband gelegd tussen hoogspanningslijnen en hogere percentages kanker, in welke vorm dan ook, voor mensen die in de buurt wonen.

Andere bronnen van elektromagnetische velden zijn ook uitgebreid getest, zoals mobiele telefoons, en hebben geen sluitend bewijs gevonden dat de straling die wordt uitgezonden door elektrische apparaten een negatief of blijvend effect heeft. Maar de doos van Pandora werd geopend. Veel mensen wantrouwen deze bevindingen en staan ​​erop dat alle elektromagnetische velden gevaarlijke stralingsniveaus afgeven, dat de regering tegen ons liegt, of dat het “better safe than sorry” is, want zelfs als er geen sluitend bewijs van gevaar is, is er genoeg controverse om het een waarschijnlijke zorg te maken.

Alle hype en controverse rond elektromagnetische velden is, zoals de meeste dingen waar we bang voor zijn, geworteld in onwetendheid. De waarheid is dat elektromagnetische velden gevaarlijk kunnen zijn. En het is belangrijk om te begrijpen wanneer en onder welke omstandigheden dit het geval is. Maar de waarheid is ook dat elektromagnetische velden die in contact komen met mensen in normale, dagelijkse routines dat over het algemeen niet zijn.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Drenthe

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Drenthe
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.