Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 26 februari 2020, 16:34

Dodelijke ongevallen op bouwplaats nog altijd hoog

Laatst bijgewerkt: maandag 17:25 uur

Er vinden nog altijd veel ongevallen plaats op bouwterreinen, soms met dodelijke afloop. Het zo veilig mogelijk uitvoeren van werkzaamheden vraagt om maatregelen.

 

Vorig jaar kwam een bouwvakker onder een shovel terecht en overleed aan de gevolgen van zijn verwondingen. De man vervoerde betonnen draagbalken toen de graafmachine begon te kantelen. Het slachtoffer probeerde uit de graafmachine te springen, sprong dezelfde kant op als het kantelende voertuig en raakte bekneld. 

 

Naast risico’s met voertuigen op de bouwplaats is werken op grote hoogte eveneens een risicofactor. Voeg daar nog werken met zware machines aan toe, scherp gereedschap en groot materiaal en het is duidelijk dat wie op een bouwplaats werkt, blootgesteld wordt aan nogal wat situaties die vragen om veiligheidsmaatregelen. 

 

Onder andere bouwvakkers moeten hier goed van op de hoogte zijn. In een VCA cursus wordt dat geleerd. Door zich bewust te zijn van de risico’s en daar maatregelen tegen te nemen, kunnen ongevallen op de bouwplaats zoveel mogelijk worden voorkomen. 

 

Cursus op locatie, intern of online

VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Er is ook een groen-variant speciaal voor medewerkers die in de groensector werken zoals hoveniers. 

 

Er is een VCA basis cursus van een dag voor medewerkers op de werkvloer en een VCA vol training voor leidinggevenden en zzp’ers. De cursussen zijn zowel op locatie als intern bij een bedrijf te volgen. Ook in Assen is VCA Assen een mogelijkheid. 

 

De cursus kan ook online worden gevolgd. Dit is de E-learning variant. In dat geval wordt er een centraal examen afgelegd. 

 

Ook voor zzp’ers 

Het dagcursus basis examen duurt een uur en bestaat uit veertig vragen die punten opleveren. Voldoende punten? Als iemand het minimaal aantal punten heeft gehaald, is deze persoon geslaagd. Er bestaat de mogelijkheid een voorleesexamen te volgen, met vijftien minuten extra examentijd. Bij een vol-examen gaat het om zeventig vragen die in 75 minuten beantwoord moeten worden. Ook kan een examen in een andere taal worden uitgevoerd. 

 

Wie het examen met goed gevolg aflegt, wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Dat is belangrijk, zeker als zzp’er, zodat een opdrachtgever weet dat de medewerker het veiligheid diploma daadwerkelijk op zak heeft. 

 

Veel dodelijke ongevallen in bouw 

Het is van groot belang dat meer werknemers in de bouw- en groensector, in fabrieken en op andere plaatsen waar op hoogte of met grote machines wordt gewerkt, deze veiligheidscursussen volgen. Het aantal dodelijke ongevallen in de bouw is immers nog altijd historisch hoog. In 2018 vielen er twintig doden, gelijk aan het aantal in 2017. De bouw is daarmee de sector waarin de meeste fatale ongelukken plaatsvinden, blijkt uit cijfers van Inspectie SZW.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Drenthe

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Drenthe
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.