
Dieven gps-apparatuur van tractoren bij boerenbedrijven opgepakt
Laatst bijgewerkt: maandag 17:25 uur
ARNHEM – Woensdag 19 februari heeft de politie in Arnhem twee mannen aangehouden die worden verdacht van de diefstal van gps-apparatuur van tractoren bij boerenbedrijven. De mannen van 23 en 24 jaar oud, bezitten de Litouwse nationaliteit en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De verdachten zijn dinsdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.
In de vroege ochtend van woensdag 19 februari trof de politie in Arnhem tijdens een controle in de auto van de mannen inbrekerswerktuigen aan. Omdat dit op grond van de Algemene Plaatselijk Verordening verboden is zijn de twee verdachten aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. In daarop volgend onderzoek van medewerkers van de regionale eenheid Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid bleek al snel dat de mannen in de nacht van zondag 16 op maandag 17 februari betrokken waren bij de diefstal van vijf gps-systemen van tractoren bij een bedrijf in Varsseveld. Ze werden aan de hand van camerabeelden van het bedrijf herkend. De schade bij deze diefstal bedroeg ruim 50.000 euro. Hierop zijn de Litouwers op het politiebureau nogmaals aangehouden maar nu als verdachten van diefstal. Van de buit ontbreekt nog elk spoor.
Noord-Holland
De politie ontdekte verder dat ze de avond voor de aanhouding in de kop van Noord-Holland zijn geweest. Vermoedelijk hebben de verdachten ook daar toegeslagen. En de week eerder in Noord-Brabant, waar ook aangifte van diefstal van gps-apparatuur is gedaan.
Miljoenen
Vanaf april 2019 ontving de politie meer dan 150 aangiften van diefstal van gps-apparatuur uit tractoren van boeren uit het hele land. De boeren gebruiken deze systemen niet om de weg te wijzen maar om efficiënter en duurzamer te werken. De boeren weten dan bijvoorbeeld tot op de centimeter nauwkeurig waar machines moeten inzaaien. Een gps-systeem kost ongeveer 20.000 euro. De totale schade loopt al in de miljoenen. De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid coördineert de landelijke opsporing van de daders. De politie roept boeren en iedereen die iets gezien heeft of andere informatie heeft over de mogelijke daders, dit met de politie te delen via 0900-8844. Daarnaast vraagt de politie de boeren vooral om maatregelen te nemen om diefstal van de gps-apparatuur te voorkomen. Een slot op de schuur is niet voldoende. Demonteer de apparatuur van de tractor en berg het op.
Mobiel banditisme
De politie vermoedde al langer dat de boeren slachtoffers waren van zogenaamd ‘mobiel banditisme’. Dat zijn rondtrekkende internationale dadergroepen die, in wisselende samenstelling, verschillende vormen van vermogenscriminaliteit plegen zoals diefstallen, inbraken, overvallen en oplichting. Om onder de radar te blijven verwisselen ze veelvuldig van voertuig. Ze maken daarom veel gebruik van huurvoertuigen en verblijven op vakantieparken.
Speerpunt
High Impact Crimes is de verzamelnaam voor de delicten die deze bendes plegen en omdat de impact van deze delicten groot is, op zowel slachtoffer als de directe omgeving, heeft de bestrijding van ‘mobiel banditisme’ prioriteit bij de politie. Een kenmerk van de bendes is dat ze zich snel en veel door het hele land verplaatsen. Ze maken daarvoor gebruik van de hoofdinfrastructuur en omdat dat precies het werkterrein van de Landelijke Eenheid is, is de bestrijding van mobiel banditisme een belangrijk speerpunt van deze eenheid.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties