Logo 112Drenthe

Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) do 21 juli 2022, 19:12

Wat moet je doen bij aquaplaning?

Rijden in natte omstandigheden kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder verminderd zicht of de noodzaak van langere remafstanden. Het kan er ook voor zorgen dat je auto gaat watervliegtuigen. Als je ooit op natte wegen of door een plas stilstaand water hebt gereden en het gevoel had dat je je voertuig niet onder controle had, heb je dit misschien al meegemaakt. Aangezien dit elke bestuurder wel eens kan overkomen, is het belangrijk om te weten wat je moet doen bij aquaplaning zodat je niet in een botsing terecht komt waardoor je je autoverzekering moet gebruiken.

Wat is aquaplaning?

Aquaplaning vindt plaats als de wegen nat zijn. Water vermindert de tractie van de banden, waardoor je voertuig gaat glijden of slippen. De controle over je auto verliezen tijdens aquaplaning kan bijzonder eng en zenuwslopend zijn, maar er zijn een paar voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen en de controle over je voertuig te behouden.

Wat veroorzaakt aquaplaning?

Aquaplaning wordt meestal veroorzaakt door te veel water tussen je banden en de weg. Dit kan ertoe leiden dat je banden het contact met het oppervlak verliezen en vervolgens grip verliezen. Enkele van de factoren die bijdragen aan aquaplaning zijn:

  • Voertuigsnelheid: naarmate de snelheid van je banden in het water toeneemt, neemt hun tractie af
  • Bandenprofieldiepte: een versleten bandprofiel zal de tractie verminderen en je kansen op aquaplaning vergroten
  • Diepte van het water: hoe dieper het water is, hoe sneller je grip verliest, hoewel je zelfs met een laagje water kunt aquaplanen

Wat te doen bij aquaplaning?

Hoe veilig je ook rijdt, aquaplaning kan nog steeds voorkomen. Als je voertuig begint te aquaplanen, moet je deze stappen volgen:

  • Blijf kalm en vertraag. Vermijd de natuurlijke drang om op je rem te trappen. Haal in plaats daarvan je voet van het gaspedaal.
  • Gebruik een lichte pompbeweging op het pedaal als je moet remmen. Als je antiblokkeerremmen heeft, kun je normaal remmen.
  • Zodra je de controle over je auto weer onder controle hebt, neem je een minuut of twee om jezelf te kalmeren. Stop op een veilige locatie en haal een paar keer diep adem voordat je verder rijdt.

Hoe aquaplaning te voorkomen?

Er zijn nog meer manieren om jezelf te beschermen tijdens aquaplaning. Dit is wat je moet doen:

  • Probeer je stuur niet in de tegenovergestelde richting te draaien waarin je glijdt. Hoewel dit overcorrigeren een normale reactie is, is het verstandig om het stuur voorzichtig in de richting waarin je schuift te draaien (dit zal je helpen de controle terug te krijgen).
  • Negeer het bandenonderhoud niet. Houd de banden goed opgepompt. Controleer het loopvlak regelmatig op slijtage.
  • Gebruik cruisecontrol niet als je in de regen of op natte wegen rijdt. De sensoren van het cruisecontrolsysteem van je auto kunnen minder betrouwbaar zijn en je kunt grip verliezen.

Houd er rekening mee dat aquaplaning op elk moment kan optreden als je in natte omstandigheden rijdt. Als je weet hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan, kun je jezelf, je passagiers en anderen op de weg veilig houden.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Drenthe

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Drenthe
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.