Logo 112Drenthe

Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) di 27 september 2022, 7:44

Zo voorkom jij klitten bij je hond

Laatst bijgewerkt: dinsdag 27 sep 2022 om 17:46 uur

Heeft jouw hond een lange vacht? Dan is de kans vrij groot dat je regelmatig te maken hebt met klitten. Niet alleen zijn klitten vervelend voor jezelf om je hond goed te kunnen borstelen, maar ook voor je hond zelf. Des te belangrijker dus om ervoor te zorgen dat je ze weet te voorkomen. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen. Uiteraard is het belangrijk je hond regelmatig te borstelen, zodat je beginnende klitten direct kunt doorkammen, maar zijn er ook allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je de kans op het ontstaan van klitten tot het minimum verkleind. Hoe je dit kunt doen, vertellen we je in dit artikel.

Borstelen van je hond

Heel veel ‘aandoeningen’ bij je hond kun je eenvoudig zelf voorkomen of in een vroegtijdig stadium de kop in drukken. Heeft je hond last van bijvoorbeeld gewrichtsproblemen, dan is glucosamine hond een goede manier om te preventief te bestrijden. Dit zorgt namelijk voor soepele spieren en gewrichten bij honden. Hetzelfde geldt ook wanneer je klitten wilt voorkomen. Door je hond namelijk iedere week minimaal één keer goed borstelt, zal je al snel merken dat het steeds soepeler gaat. Klitten hebben namelijk geen kans om zich te ‘vormen’. Dit zorgt ervoor dat de vacht van je hond eenvoudig is door te kammen. Klitten zijn namelijk niet alleen vervelend om door te kammen, maar kunnen ook zorgen voor een geïrriteerde huid bij je hond.

Was je hond met conditioner

Conditioner kan helpen om de vacht van je hond zachter te maken, waardoor minder kans op klitten. Gebruik een honden conditioner die geschikt is voor de vacht van je hond en spoel het goed uit. Belangrijk is wel dat je de vacht van je hond eerst wast met normale honden shampoo. Dit zorgt er namelijk voor dat de haarschubben open gaan staan, waardoor de conditioner kan worden opgenomen en de vacht extra gehydrateerd wordt. Laat de conditioner vervolgens een paar minuten zitten en spoel het daarna heel goed uit. Doe je dit niet en laat je wat zitten, dan kan dit zorgen voor een geïrriteerde huid en dat is nu net wat je wilde voorkomen.

Controleer je hond na iedere wandeling

Heb je een flinke wandeling in het bos gemaakt, dan is de kans natuurlijk aanwezig dat je hond wat vuil, viezigheid of nog erger, teken of grasaar in zijn vacht heeft. Belangrijk is dus om je hond na iedere wandeling in het bos of in het hoge gras goed te controleren. Wanneer er namelijk iets in de vacht van je hond blijft zitten, kan dit ook zorgen voor eventuele andere klachten dan alleen klitten en knopen. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je hond last krijgt van een tekenbeet of grasaar. Gelukkig is dit uiteindelijk prima te verhelpen. Iets wat bij artrose hond natuurlijk een wat lastiger verhaal wordt. Ook dit is te behandelen, alleen volledig genezen wordt een heel stuk lastiger. Vooral wanneer je hond op leeftijd is, is het een kwestie van ‘remmen’ en is genezen in veel gevallen niet meer mogelijk.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Drenthe

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Drenthe
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.